Laagste prijs garantie
Snelle service & kwaliteit
GRATIS verzending
7 september 2021

Registratieplicht (land)bouwvoertuigen

Het is u wellicht niet ontgaan: nieuwe (land)bouwvoertuigen moeten geregistreerd worden en een kenteken gaan voeren.
Voor voertuigen die voor 2021 zijn gekocht, geldt nu een registratieplicht. Als de registratie voor 31 december 2021 geregeld is, is een keuring van het voertuig niet nodig.

Het geldt voor de volgende voertuigen:

  • Land- en bosbouwtrekkers;
  • land- en bosbouwaanhangwagens;
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
  • mobiele machines (nieuwe categorie)

Het gaat om voertuigen die op de openbare weg rijden én een maximale constructiesnelheid hebben van meer dan 6 km/h.

Alle voertuigen van fabrikanten, importeurs en erkenningshouders kunnen online worden geregistreerd tot 1 juli 2021. Met een KVK-nummer is het na 1 april ook mogelijk een aantal van 25 of meer voertuigen tegelijk te registreren. Lees er meer over op de site van de RDW. Ook op deze site van Fedecom worden veel vragen beantwoord.

Waarom?

De reden dat de voertuigen moeten worden geregistreerd is dat er vanaf 1 mei 2021 een naar Europese richtlijnen verplichte gestelde APK ingaat voor land- en bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km/ph. Ook kan door de voertuigen te registreren de maximale snelheid op sommige wegen worden verhoogd naar 40 km/h, waar dit eerst 25 km/h was.

Kentekenplaat

Alle nieuwe voertuigen moeten worden voorzien van een kentekenplaat. Voor voertuigen die voor 1 januari 2021 zijn gekocht geldt dit in veel gevallen ook; als ze APK-plichtig zijn, als er een ontheffing voor nodig is en als ze harder rijden dan 25 km/h. Op land- en bosbouwaanhangers en verwisselbare uitrustingsstukken, die niet hoeven worden geregistreerd, moeten een witte kentekenplaat krijgen als de kentekenplaat van het trekkende voertuig niet goed te zien is. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen een kentekenplaat dragen.

Maar wat zijn hiervoor de regels? Op de site van RDW is het allemaal te vinden. Hieronder de belangrijkste punten.
Op elk voertuig moet 1 kentekenplaat komen. Er zijn 3 verschillende opties mogelijk, die op de achterkant van het voertuig moeten worden bevestigd:

Om het kenteken stevig aan het voertuig te bevestigen kunt u het beste een kentekenplaathouder gebruiken. Daarbij kan AKROH u helpen! Wij hebben een informatief filmpje gemaakt om te laten zien wat we allemaal aanbieden, bekijk dit hier. Nog vragen of meer informatie nodig? Neem dan contact met ons op.

Ga terug naar het overzicht